BDC

Armstrong Ceilings Helps Hackney Town Hall

137901

Armstrong Ceiling Solutions provided the award-winning refurbishment plan of the Grade II listed Hackney Town Hall with customised wall panels. The folded bronze anodised aluminium panels were selected by regular Armstrong specifiers HawkinsBrown architects for the end walls of two underused interior service courtyards that have been transformed into full-height multi-functional atria as part of the redevelopment.

The wall panels mimic the original walls behind, including aged brickwork, Crittall windows, drain pipes and services. Their purpose is to conceal new ducts linked to the smoke ventilation system, featuring an acoustic fleece behind the panels to absorb sound.

Specialist Omega sub-contractor Roskel Contracts installed some 110m2 of the 1.5mm WH-1000 2m x 1m panels, for contractor Osborne onto a lightweight steel framing system on the walls at the eastern ends of the north and south atria. These were then complemented by anodised trough boxes containing continuous strips of LED lights at the top of each three-storey wall.

“We wanted to choose a standard proprietary acoustic wall cladding system for which we could customise the perforation pattern and selected the W-H 1000 Armstrong product after advice from the representative that this would meet our performance requirements and design intent,” said Chloe Marshall, HawkinsBrown associate director.

“It was important to us that the perforation pattern could be customised to create a new feature within the rooms rather than a dominating plain rear wall. A bronzed finish was selected to link to the historic building materials of the 1930s interior and to interface well with the London Stock brickwork and painted steel structure of the new ETFE roof,” she added.

Hackney Town Hall was built in 1937 by architects Lanchester and Lodge in an Art Deco-style design and for 12 years it has been subjected to an exhaustive 12 year and 12,500m2 restoration and refurbishment programme throughout which it has remained fully open.

As well as creating 66% more office space, the refurbishment of Hackney Town Hall is part of a wider masterplan for the London Borough of Hackney, which has made the building more energy efficient. During the programme, 97% of waste was diverted from landfill.

LinkedIn
Twitter
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Latest Issue

BDC 299 December 2022